08/08/2016

SMA type 3

  • Type 3a: klachten ná leeftijd van 18 maanden maar vóór 3 jaar
  • Type 3b: klachten ná leeftijd van 3 jaar
  • Kinderen leren zelfstandig zitten, staan en los lopen

Spinale spieratrofie type 3 ontstaat net als SMA type 1 en 2 op de kinderleeftijd. De eerste klachten openbaren zich doorgaans na de leeftijd van 18 maanden. SMA type 3 wordt ook wel de ziekte van Kugelberg-Welander, de ziekte van Wolfhart-Kugelberg-Welander of milde SMA genoemd.

SMA type 3 wordt onderverdeeld in type 3a en type 3b: kinderen met SMA type 3a krijgen de eerste symptomen na de leeftijd van 18 maanden, maar vóór de leeftijd van 3 jaar. Kinderen met SMA type 3b krijgen de eerste symptomen na de leeftijd van 3 jaar.
Bij kinderen met SMA type 3a en 3b is de zwakte van de beenspieren doorgaans ernstiger dan van de armspieren. Kinderen met SMA type 3 leren zelfstandig zitten, staan en kunnen op enig moment los lopen, maar deze functies verliezen zij uiteindelijk meestal wel. Het verliezen van deze vaardigheden – met name het lopen – gebeurt op jongere leeftijd bij mensen met SMA type 3a dan bij mensen met SMA type 3b. Uiteindelijk raken de meeste patiënten rolstoel gebonden. Ook kan er bij kinderen met SMA type 3 scheefgroei van de rug ontstaan. Dit noemen we een scoliose en komt vaker voor bij kinderen met SMA type 3a ten opzichte van SMA type 3b.

Meer informatie
Klik hier voor algemene uitleg over het ontstaan van SMA en uitgebreide achtergrond informatie.