15/09/2016

Onderzoek slikfunctie SMA typen 2, 3 en 4

Onderzoek naar de slikfunctie en slikproblemen bij mensen met SMA
Vanaf september 2016 start het SMA Expertisecentrum in samenwerking met het Radboudumc een onderzoek naar eet- en slikproblemen bij mensen met SMA. Eet- en slikproblemen kunnen voorkomen bij mensen met SMA van alle leeftijden. Meer informatie over het onderzoek naar de slikfunctie bij kinderen met SMA type 1 is op onze website te vinden.
Een deel van de kinderen, jongeren en volwassenen met SMA typen 2, 3 en 4 heeft in meer of mindere mate problemen met het eten, kauwen en slikken. Zo kan er sprake zijn van verslikken en hoesten, of het ontstaan van vermoeidheid tijdens het kauwen. In dit nieuwe onderzoek willen we verder achterhalen hoeveel mensen met SMA klachten hebben bij eten, kauwen of slikken en waar de klachten precies uit bestaan. Een deel van het onderzoek is het zoeken naar oplossingen, zodat het kauwen en slikken zo veilig mogelijk verloopt.

Samenwerking SMA Expertisecentrum, Radboudumc en Prinses Beatrix Spierfonds
Het onderzoek naar de slikfunctie bij SMA wordt mede mogelijk gemaakt en ondersteund door stichting Spieren voor Spieren, via de actie “EetSMAkelijk”. Het SMA Expertisecentrum zal voor dit onderzoek samenwerken met het Radboudumc. Zie hierover ook de eerdere berichtgeving op de website van de Stichting Spieren voor Spieren en het Prinses Beatrix Spierfonds.

Opzet van het onderzoek
Deelnemers van het SMA onderzoek in het SMA Expertisecentrum ontvangen binnenkort een brief met het verzoek een vragenlijst in te vullen, over de kauw- en slikfunctie en het optreden van problemen. Na invullen van de vragenlijst zal een aantal mensen worden uitgenodigd voor nader onderzoek van het slikken.

Meedoen aan het onderzoek?
Wilt u meer informatie ontvangen over dit onderzoek? Neem dan contact met ons op via de e-mail of telefonisch via: 088 – 7551166. Deelnemen aan de studie is niet meer mogelijk.