30/08/2016

Medicijnontwikkeling

Medicijnonderzoek voor SMA
Dit gedeelte van onze website is geheel gewijd aan de informatie over (ontwikkeling van) medicijnen voor SMA. U vindt hier uitgebreide achtergrondinformatie en uitleg per type medicijn dat momenteel in onderzoek en/of ontwikkeling is. Spinraza is het eerste middel dat voor de behandeling van SMA is goedgekeurd. Sinds mei 2017 is dit middel goedgekeurd voor gebruik binnen Europa – het middel ‘Spinraza’ (Nusinersen). In Nederland wordt Spinraza alleen vergoed voor nieuwe patiënten en alle patiënten die op het moment van de vergoedingsregeling jonger waren dan 9,5 jaar. Voor alle patiënten ouder dan 9,5 jaar is er een voorlopige vergoedingsregeling.

Medicijnen en SMA
In de introductie over medicijnonderzoek voor SMA vindt u uitgebreide achtergrondinformatie over dit onderwerp. Dat is handig, om het mogelijke werkingsmechanisme van de verschillende vormen van therapie die worden ontwikkeld beter te begrijpen. Op de overige pagina’s vindt u uitgebreide uitleg over de verschillende soorten medicijnen die op dit moment in onderzoek zijn als mogelijke behandeling voor SMA. Door te klikken op de onderstaande links kunt u meer informatie vinden. Tot slot is er op onze website ook uitgebreid aandacht voor medicijnen waarvan er geen gunstig effect voor mensen met SMA. Zie hiervoor deze link.

 

 

Meedoen aan onderzoek
Het SMA Expertisecentrum in het UMC Utrecht doet mee aan internationale studies, waaronder ook onderzoek naar nieuwe medicijnen. Actuele informatie hierover is te vinden op onze website en bij de start van nieuwe studies of belangrijke informatie over de internationale (medicijn)onderzoeken informeren we u hierover. Bent u geïnteresseerd in deelname aan onderzoek naar SMA of wilt u hier meer informatie over ontvangen? Neem dan contact met ons op via: smaonderzoek@umcutrecht.nl.