Update: Coronavaccinatie bij SMA

Patiënten met een neurologische aandoening en/of patiënten bij het Centrum voor Thuisbeademing die in aanmerking komen voor vaccinatie worden binnenkort gevaccineerd in het UMC waar zij onder behandeling staan. Vrijdag 26 maart zijn de uitnodigingen verstuurd. Vanaf zaterdag 27 maart staat de uitnodiging ook in het patientportaal Mijn UMC Utrecht. De vaccinaties starten maandag 12 april.

Op donderdag 11 februari werd bekend dat drie groepen mensen met voorrang zouden worden gevaccineerd, waaronder patiënten met neurologische aandoeningen waardoor de ademhaling gecompromitteerd is. Binnen deze categorie vallen ook sommige SMA-patiënten. Spierziekten Centrum Nederland en de medisch specialisten van de vier Centra voor Thuisbeademing (CTB) hebben de diagnoses voor deze specifieke patiëntencategorie in kaart gebracht. Onder de coördinatie van RIVM is het vaccinatieplan uitgewerkt.

Kan ik mij veilig laten vaccineren?
We ontvangen veel vragen over of een coronavaccin veilig te combineren valt met het onderzoek en de behandeling in het UMC Utrecht. Het SMA Expertisecentrum ziet geen reden om u niet te laten vaccineren. Wij hebben geen zorgen over de combinatie van het vaccin met (onderzoeks)middelen tegen SMA. Wel is het verstandig om u niet enkele (3-5) dagen voor bezoek aan het UMC Utrecht te laten vaccineren. Dit is omdat eventuele bijwerkingen van het coronavaccin, zoals milde griepverschijnselen, ertoe zouden kunnen leiden dat uw bezoek aan het UMC Utrecht moet worden uitgesteld.

Meer informatie