Camiel Wijngaarde wint prijs beste neuromusculaire proefschrift 2020

Op vrijdag 8 januari 2021 reikt het Spierziekten Centrum Nederland de Annual NL-NMD thesis Awards uit voor de twee beste neuromusculaire proefschriften van 2020. Camiel Wijngaarde van het SMA Expertisecentrum in het UMC Utrecht is winnaar geworden van de prijs voor het beste klinische proefschrift.

In zijn proefschrift, ‘Natural history of Spinal Muscular Atrophy: re(de)fining clinical phenotpypes and exploring symptomatic treatment’, onderzocht Wijngaarde verschillende aspecten van het natuurlijk beloop van SMA. Hij legt uit: “In de laatste jaren is er veel veranderd voor mensen met SMA. De komst van nieuwe behandelingen heeft ervoor gezorgd dat de levensverwachting en motoriek van jonge kinderen met SMA aanzienlijk verbeterd zijn. Of en in welke mate deze behandelingen ook op langere termijn effectief zijn, en of ze werken voor oudere kinderen en volwassenen met SMA, staat nog niet duidelijk vast maar wordt nu onderzocht. De verzamelde gegevens over het natuurlijke beloop kunnen hier erg bij helpen.” 

Waardevol onderzoek
Het onderzoek van Wijngaarde heeft veel nieuwe inzichten in de ziekte SMA gegeven. Zo kan de huidige classificatie in SMA types bijvoorbeeld verder worden verfijnd, en toonde hij dat spierkrachtmetingen bij SMA kunnen worden gebruikt om onderzoekers inzicht te geven in veranderingen in het ziekteverloop. Ook onderzocht hij de relatie tussen hart- en stollingsafwijkingen en SMA. “De gegevens samen geven meer inzicht in het beloop van SMA. Ze hebben geholpen bij het kunnen starten met de nieuwe behandelingen in Nederland en zijn nu bruikbaar in het verdere onderzoek naar de werkzaamheid van de nieuwe medicijnen”. 

Annual NL-NMD thesis Awards 
Met de jaarlijkse proefschriftprijzen (Annual NL-NMD thesis Awards) willen het Spierziekten Centrum Nederland en haar talentprogramma de neuroMuscular YOung Scientists (MYOS) de prestaties van jong talent in Nederland stimuleren en belichten op het neuromusculaire gebied. Tijdens het jaarlijkse Symposium Neuromusculaire Ziekten op 8 januari 2021 worden 2 prijzen uitgereikt, voor het beste klinische en het beste pre-klinische proefschrift van 2020. Alle doctorandi die hun proefschrift binnen het veld van de neuromusculaire ziekten in 2020 hebben verdedigd, werden uitgenodigd om deel te nemen. De twee prijswinnaars ontvangen elk een onderscheiding en € 500.

Lees hier meer over het promotieonderzoek van Camiel Wijngaarde.


Dit onderzoek is mogelijk geweest dankzij de bijzondere bereidheid van een heel groot aantal mensen met SMA en hun families, en de enorme inspanning van een heel team van mensen van het SMA Expertisecentrum in het UMC Utrecht. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het Prinses Beatrix Spierfonds en Stichting Spieren voor Spieren, en ondersteund door Spierziekten Nederland.