Controlepersonen gezocht voor MRS onderzoek

Het SMA Expertisecentrum van het UMC Utrecht zoekt deelnemers voor de MRS studie. Dit is een studie waarin met behulp van een MRI-scanner tijdens inspanning wordt gekeken naar de energiehuishouding van spieren bij mensen met SMA type 3 en 4. Voor dit onderzoek is het SMA Expertisecentrum op zoek naar controlepersonen: gezonde mannen en vrouwen uit specifieke geboortejaren.

Vermoeibaarheid is een belangrijke klacht van mensen met SMA. Vermoeibaarheid treedt op wanneer bewegingen herhaaldelijk worden gemaakt, zoals bij het lopen, (elektrische) rolstoel rijden, eten, drinken, tanden poetsen, typen, etc. De energiehuishouding van de spier is voor het MRS onderzoek nooit eerder onderzocht bij mensen met SMA. Kennis over de energiehuishouding is echter wel heel belangrijk om nieuwe behandelingen, bijvoorbeeld met medicijnen of door training, te ontwikkelen.

Wat houdt deelname aan de studie in?
Voor dit onderzoek worden er op 2 dagen metingen gedaan. Tussen de 2 meet-dagen zit ongeveer twee tot acht weken. De eerste dag vindt plaats bij het SMA Expertisecentrum in het UMC Utrecht en duurt ongeveer 3,5 uur. Op deze dag zal er een inspanningstest – van ongeveer 10 minuten – op een ligfiets uitgevoerd worden. Deze test wordt met de armen of met de benen gedaan. Tijdens deze inspanningstest wordt ook gekeken naar spieractiviteit, een ademgas-analyse en zuurstof in de spier worden ook dan gemeten. De tweede dag vindt plaats in het UMC Amsterdam, locatie AMC, en duurt ongeveer 2 uur. Op deze dag wordt dezelfde inspanningstest uitgevoerd op een ligfiets, maar dan in de MRS-scanner. Hiermee meten we de energiehuishouding van de spieren. Indien de reistijd van of naar Amsterdam te lang voor u zou zijn, kan ter plaatse een overnachting worden georganiseerd in het hotel tegenover het ziekenhuis.

Wie komt er in aanmerking?
Omdat iedere deelnemer aan een controlepersoon wordt gelinkt, is het SMA Expertisecentrum hard op zoek naar controles, die aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Mannen met geboortejaar 1982, 1983 of 1984.
  • Vrouwen met geboortejaar 1963, 1964, 1965, 1971, 1972, 1973, 1983, 1984, 1985, 2005, 2006 of 2007.

Aanvullende informatie
Indien u zich wilt aanmelden voor het onderzoek, of meer wilt weten over dit onderzoek of over SMA, kunt u te allen tijde contact met ons opnemen. Het SMA Expertisecentrum is bereikbaar via smaonderzoek@umcutrecht.nl.