SPACE Trial ten einde

Eind december 2015 is het SMA Expertisecentrum gestart met de “SPACE Trial”. Een onderzoek waarin is onderzocht of het middel pyridostigmine (mestinon) een gunstig effect kan hebben op de klachten van vermoeibaarheid bij mensen met SMA.
De studie is inmiddels afgerond. We zijn ontzettend dankbaar dat een groot aantal mensen bereid was deel te nemen aan de intensieve studie en daarvoor meerdere keren naar het UMC Utrecht is gekomen.

Hoe nu verder?
De laatste deelnemer heeft inmiddels de gehele studie doorlopen, waarmee de studie ten einde is. Op dit moment worden alle data gecontroleerd, om ervoor te zorgen dat er echt geen fouten in zitten. De data is echter nog niet gedeblindeerd. Met andere woorden: op dit moment is het nog niet bekend welke deelnemer wanneer het echte medicijn gebruikte en wanneer het placebo. Deze stap volgt nog en wanneer dit bekend wordt, worden de deelnemers aan de trial hierover geïnformeerd. De data zal uiteraard ook worden geanalyseerd, de belangrijkste stap is nu immers te achterhalen of er een effect is van het gebruik van het medicijn voor mensen met SMA, of niet. We verwachten dat de analyses komende zomer (2018) zullen zijn afgerond. We zullen dan uiteraard rapporteren over de effecten van het gebruik van de medicatie.

Vragen?
Heeft u vragen over onze SPACE Trial of over andere studies die plaatsvinden vanuit ons centrum? U kunt te allen tijde contact met ons opnemen via smaonderzoek@umcutrecht.nl