Nieuw onderzoek naar Spiermetabolisme tijdens inspanning bij SMA

Begin 2018 zal er vanuit het SMA Expertisecentrum van het UMC Utrecht nieuw onderzoek gaan starten naar het ‘spiermetabolisme’ bij mensen met SMA.

Waarom vindt dit onderzoek plaats en wat houdt het in?
Vermoeibaarheid is een belangrijke klacht van mensen met SMA en kan optreden wanneer bewegingen herhaaldelijk worden gemaakt, zoals tijdens het lopen, (elektrische) rolstoel rijden, eten, of typen. Er zijn waarschijnlijk meerdere oorzaken voor deze vermoeibaarheid bij mensen met SMA, zoals een veranderde werking van de zenuwspierovergang maar mogelijk ook als gevolg van een veranderd energieverbruik van de spieren. Tijdens het nieuwe onderzoek, “Spiermetabolisme tijdens dynamische inspanning bij SMA gemeten met 31-P MRS”, wordt met behulp van een MRI scanner gedurende de inspanning onderzoek gedaan naar de energiehuishouding van die spieren.

Opzet van het onderzoek
Het onderzoek bestaat uit 2 dagen waarop er metingen worden gedaan, verdeeld over een periode van 2 tot 8 weken. De eerste dag vindt plaats in het UMC Utrecht en duurt ongeveer 3,5 uur. De tweede dag vindt plaats in het UMC Amsterdam, locatie AMC, en duurt ongeveer 2 uur. Uitgebreide informatie is op onze website pagina over het MRS onderzoek te lezen.

Meedoen aan het onderzoek?
Mensen met SMA type 3 en 4 van de leeftijd van 12 jaar en ouder kunnen deelnemen aan dit onderzoek. Aanmelden voor het onderzoek kan per mail, via smaonderzoek@umcutrecht.nl, of telefonisch door contact op te nemen met het SMA Expertisecentrum, via 088-7 55 11 66.