Nieuwe onderzoekssubsidie: “Eet SMAkelijk”

Het Prinses Beatrix Spierfonds en de Stichting Spieren voor Spieren hebben een nieuwe onderzoekssubsidie toegekend aan het SMA Expertisecentrum. De subsidie is getiteld “Eet SMAkelijk” en heeft alles te maken met verder onderzoek naar slikproblemen bij SMA, een samenwerking van het SMA Expertisecentrum in het UMC Utrecht en het Radboudumc Nijmegen.

Slikproblemen bij SMA
Het nieuwe onderzoek richt zich op slikproblemen bij SMA-patiënten. Voedings- en slikproblemen komen veel voor bij mensen met SMA en kunnen leiden tot overgewicht, ondergewicht en luchtweginfecties. Het is dus belangrijk om deze problemen vroegtijdig te signaleren en gerichte adviezen te kunnen geven voor een goede voedingstoestand. Ook is het belangrijk luchtweginfecties zo veel mogelijk te voorkomen.
Er is meer kennis nodig over de oorzaken van de slikproblemen bij mensen met SMA. In het het onderzoek Eet SMAkelijk gaan we daarom onderzoeken hoe vaak slikproblemen precies voorkomen en wat de oorzaken hiervan zijn. Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van slikproblemen bij SMA. Dit zijn o.a. een beperkte mondopening, beperkte bijt- en kauwkracht, beperkte kracht van de keelspieren en zwakte van de houdingsspieren. Wij verwachten dat het onderzoek zal helpen om slikproblemen beter te behandelen.

Lees ook het bericht over dit onderzoek op de website van het Prinses Beatrix Spierfonds.

Deelname
Er kunnen tenminste 60 patiënten met SMA aan het onderzoek meedoen. Het onderzoek start in de loop van 2015. Patiënten die eerder aan onderzoek naar SMA vanuit het SMA Expertisecentrum in het UMC Utrecht hebben deelgenomen, staan met hun toestemming opgenomen in de SMA database. Zij worden per brief verder geïnformeerd en uitgenodigd om aan het nieuwe onderzoek Eet SMAkelijk mee te doen. Als u nog niet meedoet aan onderzoek naar SMA maar wel geïnteresseerd bent in deelname, kunt u zich hier aanmelden.

Dit is een bericht uit het nieuwsarchief van de oude website van het SMA Expertisecentrum. Tijd en datum van plaatsing zijn onjuist.